Pokud se zeptáte jakéhokoliv zkušeného kuchaře na nejdůležitější součásti jeho umění, dostanete jednoznačnou odpověď. Alfou i omegou jsou čerstvé suroviny, dobré nádobí a samozřejmě i ostré nože. Právě poslední zmíněná oblast bývá častým kamenem úrazu nejen v profesionálních podnicích, ale i v domácnostech. Jaký typ vám poskytne nejlepší služby?
Volba materiálu
Ve specifických podmínkách kuchyně se čepele musí každým dnem potýkat s několika nezanedbatelnými vlivy. Prvním z nich je vlhkost, která dokáže velmi rychle zničit klasické uhlíkové provedení oceli. Určitě se tedy zaměřte na solidní nerezovou variantu, jež odolá nejen vodě, nýbrž i kyselému a zásaditému prostředí.
Kuchyňské nože se rozdělují do příslušných kategorií podle svého specifického účelu. V žádném případě nezaměňujte vykosťovací, loupací, steakové a další typy, protože každý z nich vám dlouhodobě vydrží jen při správném používání.
Vařte jako mistři
Ideálním řešením jsou komplexní sety nožů, v nichž naleznete všechny důležité varianty, a tak nebudete muset improvizovat. Výhodou dané možnosti je fakt, že společně s jejich koupí získáte moderní stojánek, který vás potěší svou praktičností a rychlým přístupem k jednotlivým produktům.
Pokud se již řadíte mezi vybavené šťastlivce, ale i přesto vám schází šikovný úložný prostor pro vaše kovové parťáky, podívejte se na výběr samostatných stojánků. Ať už zvolíte magnetický, či sáhnete po klasické možnosti, dočkáte se elegantního a praktického doplňku na vaši linku.
V poslední době se mezi nejpopulárnější produkty na tuzemském trhu řadí především příslušenství k nožům od vyhlášené značky Xinzuo. Ta se specializuje na odolnou damaškovou ocel s desítkami vrstev, které vydrží dlouhá desetiletí bez jakýchkoliv problémů.