Jak pěstovat bezinky

 

Existuje asi 40 různých druhů, ale pěstují se jen některé z nich. Tato rostlina je nejen ozdobou jakéhokoli pozemku, ale také vynikající obránce před škůdci. To je důvod, proč se v minulých dobách bez zasadil v blízkosti stodoly. Ovšem stále více pěstitelů tuto pěknou rostlinu zasazuje v lokalitách, kde ji využívají jako okrasnou a užitkovou rostlinu. Dorůstá do výšky 7 až 10 m, najít ji můžeme i ve volné přírodě. Žluto-bílé květy nás svou krásou ovlažují v měsíci červnu a červenci. Plody dozrávají koncem srpna, jsou malé kulaté a černé.

Pěstování

Bezinky jsou nenáročné na půdu, rychle roste na teplých územích od nížin po podhorské kotliny, lze ji najít na pasekách, lemuje silnice, železniční tratě, roste na opuštěných místech.  Rozmnožuje se převážně vegetativně, oddenky. Na jednom místě tvoří jedna rostlina celou populaci s množstvím výhonků, jedinců. Pokud se výhonek nachází na méně vhodné půdě, čerpá živiny z části rostliny rostoucí na vhodnějším stanovišti. Postupem času se oddenky od sebe oddělují.

Jak zužitkovat bezinky

Bezová šťáva (z plodů) pomáhá při problémech s ledvinami a měchýřem, podporuje srdeční činnost, zmírňuje bolesti a má protizánětlivé účinky,

–  Plody (zbavené stonků) lze zpracovat do sirupů, džemů, likérů, léčivých odvarů (zabírají například při bolestech nervového původu a zánětech nervů),

–  Bezinkové kvítky se smaží (v cestičku), slouží k výrobě sirupu, používají se v léčivých odvarů a domácích limonádách,

–  Větvičky bezu podle lidového léčitelství prý dokonce pomáhají při bolestech zubů – stačí svěží větvičku opatrně žvýkat,

–  Kvítky, plody a kůra jsou vhodné pro přípravu vynikajícího čaje (oceníte při nachlazení) a lze je nasušit na zimu.

Čaj z bezu je prvotřídním lékem na všechny nemoci z nachlazení. Vyvolává pocení, ničí hnilobné bakterie, čistí zahleněné průdušky. Má i močopudné účinky a mírně přehání, čímž uvolňuje zácpu.

Účinné látky

Květy bezu obsahují flavonoidy, zejména rutin, třísloviny, glykosid sambunigrin, organické kyseliny, cholin, sacharidy, stopy silice a vitamín C. V zralém plodu jsou organické kyseliny, cukr, anthokyanove barvivo, vitamin A, C a silice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *